18.2 C
Belgrade

Počela sednica Kriznog štaba: Ove teme su na dnevnom redu sednice!

- Advertisement -
- Advertisement -

Pojava novog soja apsolutno isključuje mogućnost ublažavanja mera
Članovi Kriznog štaba za borbu protiv kovida 19, sastali su se u 9 sati u Palati Srbija kako bi održali prvu sednicu nakon pojave novog, britanskoj soja ovog virusa.

Sednica Kriznog štaba počela je malo nakon 9 sati i ovo je prva sednica posle otkrivanja britanskog soja korone u Srbiji.

Na dnevnom redu je analiza aktuelne epidemiološke situacije, analiza kako teče vakcinacija, a reči će biti i o mogućnosti popuštanja protievpidemioloških mera, posebno u svetlu predstojeće fudbalske utakmice Crvena zvezda – Milano, koja treba da se igra 18. februara pred publikom.

Predsednica Vlade Ana Brnabić izjavila je ranije da će na sednici Kriznog štabapokrenuti pitanje o eventualnom ukidanju mere za ulazak u Srbiju iz Mađarske uz negativan PCR test.

Brnabić je u Skupštini Srbije, odgovarajući na poslanička pitanja, rekla da će zamoliti medicinski deo Kriznog štaba da pogleda trenutne epidemiološke parametre u Srbiji i Mađarskoj.

Direktorka Instituta „Batut“ dr Verica Jovanović rekla je da će teme biti tok vakcinacije i praćenje epidemiološke situacije u našoj zemlji.

„Kao i uvek, ključno pitanje i tema je praćenje epidemiološke situacije u zemlji i analiza po okruzima, trend opadanja pozitivnih slučajeva, kapacitet u bolnicama i na osnovu svih tih analiza se donose stručne preporuke i preporuke svim ostalim članovima Kriznog štaba“, rekla je Jovanović u emisiji „Četvrtkom u 9“ na RTS-u i dodala:

„Naravno, na donošenje zaključaka utiče mnogo faktora, jedan od glavnih i najjačih je zdravstveni faktori i pretnja u odnosu na širenje epidemije, tome se sa posebnom pažnjom pristupa i vodi računa od početka epidemije“.

Kada se radi o fudbalskoj utakmici Crvene zvezde i Milana, doktor Predrag Kon, jedan od članova Kriznog štaba, rekao je da su minimalne šanse da se to desi pred publikom na stadionu.

Iako je UEFA dozvolila 30 odsto publike na stadionima, što bi u Zvezdinom slučaju bilo preko 16 hiljada navijača, doktor Kon smatra da publike neće biti.

“Videćemo. Nije realno“, rekao je ranije doktor Predrag Kon.

– Poštovanje mera mora biti na snazi i na visokom nivou. U bolnicama je nešto bolja situacija, ali naši zdravstveni radnici su izuzetno iscrpljeni. Imamo 4.512 onih koji trenutno leže u bolnicama sa dijagnozom kovida. Više je onih koji se oporavljaju ali daleko od toga da možemo da se opustimo i kažemo da je pandemija gotova – rekao je Radojičić za televiziju Kopernikus.

On je ukazao na značaj što šireg obuhvata vakcinacije među stanovništvom i dodao da veruje da nastupa „početak završne faze kovida“.

– Sugrađani su prepoznali značaj vakcinacije. Stižu informacije da kako raste i bolja informisanost i znanje o bolesti kovid-19 tako raste i broj zainteresovanih za vakcinaciju. Ukupno je u Beogradu zaključno sa jučerašnjim datumom vakcinisano preko 50.000 ljudi – naveo je Radojičić.

Da je novi, britanski soj stigao u Srbiju u nedelju je objavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić. On je rekao da ga je donela žena koja je došla iz Londona. Ministar zdravlja Zlatibor Lončar je iste večeri rekao da se radi o ženi koja je 1958. godište, da se ona najverovatnije zarazila u avionu i da je osetila tegobe posle 3 dana.

Od početka epidemije, u Srbiji je korona virus registrovan kod ukupno 390.637 osoba

Od poslednjeg izveštaja pa do juče u 15 časova testirani su uzorci 10.637 osoba od kojih je bilo 1.592 pozitivno. Istovremeno je preminula 21 osoba.

Trenutnojee u zdravstvenim ustanovama i privremenim bolnicama hospitalizovano 4.206 pacijenata od kojih je 162 na respiartoru.

U Srbiji je testirano ukupno 2.588.844 osobe. Kovid 19 nam je odneo 3.965 života.

- Advertisement -

NAJNOVIJE VESTI:

Vreme:

Belgrade
few clouds
18.2 ° C
18.8 °
16.9 °
87 %
5.1kmh
20 %
Ned
18 °
Pon
23 °
Uto
27 °
Sre
26 °
Čet
19 °
- Advertisement -

Related news

- Advertisement -