18.2 C
Belgrade

U Italiji migrena postala bolest koja izaziva invaliditet

- Advertisement -
- Advertisement -

Sa ovim zakonom migrena će biti priznata u Italiji kao bolest koja izaziva invaliditet.

Italijanski senat, gordnji dom parlamenta, odobrio je nacrt zakona kojim se migrena i teška glavobolja uvrstavaju u bolesti koje izazivaju invaliditet, piše italijanski „Manifesto“.

migrena

Više od 26 miliona Italijana pati od glavobolje, od toga 75 odsto su žene, a osam miliona pati od hronične migrene.

“Oni koji pate od migrene imaju komplikovan život i često im se ne veruje, uzimaju lekove protiv bolova, koji nemaju dugoročne efekte, a sve to pacijenta košta najmanje 2.600 evra godišnje, ne računajući teške efekte u ličnom i profesionalnom životu”, rekla je za “Manifesto” senatorka Paola Boldrinim, jedna od potpisnica zakona.

Sa ovim zakonom migrena će biti priznata, na nacionalnom nivou, kao bolest koja izaziva invaliditet, što je prvi korak za tačnu dijagnozu putem specijalističkih centara koji se otvaraju u celoj Italiji.

Povodom novog zakona “Il Manifesto” citira delove knjige lekara, Paolo Pigozi, specijaliste za nutrizionizam i klinicku dijatetiku “Glavobolja i kako je leciti pravilnom ishranom”.

Lekar tvrdi da je prvo neophodno utvrditi od kojeg tipa glavobolje pacijent pati, i savetuje da se obrati pažnja na ishranu, jer mnoge vrste glavobolje su posledica onoga što i kako jedemo.

Dr Pigozi je potvrdio da umereno pijenje kafe može preventivno uticati na neke oblike glavobolje, ali da preterano ispijanje kafe povećava rizik krize.

- Advertisement -

NAJNOVIJE VESTI:

Vreme:

Belgrade
few clouds
18.2 ° C
18.8 °
16.9 °
87 %
5.1kmh
20 %
Ned
18 °
Pon
23 °
Uto
27 °
Sre
26 °
Čet
19 °
- Advertisement -

Related news

- Advertisement -